Министърът на околната среда и водите Нено Димов заминава за Шабла по разпореждане на

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов заминава за Шабла по разпореждане на
Коментари Харесай

Борисов прати министър Димов да провери ситуацията с „Шабленско езеро“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заминава за Шабла по предписание на премиера Бойко Борисов, с цел да ревизира на място обстановката в предпазена околност „ Шабленско езеро “, оповестиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите.

Проверката е поради фрапантния спад с към метър на водното равнище на Шабленското и Езерецкото езеро. Спадът бе открит от екип на Българско дружество за защита на птиците по време на мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона „ Шабленски езерен комплекс “. В резултат на това огромна част от плитчините на влажните зони са пресушени

От Шабленското езеро е източен забележителен размер вода. Изпускането е станало посредством прокопаване на канал в пясъчните дюни. За тази активност има публично позволение от РИОСВ-Варна, издадено по отношение на писмо на община Шабла във връзка наводнени пространства в резиденция „ Шабла “.

Каналът е необятен 15-20 метра, което значи, че на процедура не е имало действителен надзор на приключването на езерата.

 

Тези места са основни за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки типове водолюбиви птици, обект на запазване в Защитените местности „ Шабленско езеро “ и „ Шабленски езерен комплекс “, измежду които белоока потапница, дребен воден бик, алена чапла и доста други. Тези типове към този момент са изгубили гнездовите си местообитания, защото гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР